Inviterte politikere, departement og direktoratet
Skuffet over politikersvikt for vrakpantordningen
Ti politikere, i tillegg til Miljødirektoratet og Klima- og miljødepartementet, var invitert til båtpolitisk seminar på Stortinget. Temaet var ny vrakpantordning. Kun to partier stilte opp.
Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF) tok initiativ til båtpolitisk seminar på Stortinget, som ble holdt i går. Representanter fra flere politiske partier var invitert, i tillegg til Miljødirektoratet og Klima- og miljødepaertementet. Selv om Stortinget skulle være ganske nært, var det kun Høyre og Frp som stilte med representanter. Fra Frp stilte Kenneth Svendsen og Øyvind Korsberg, og fra Høyre stilte Odd Henriksen.
– Med 30 representanter utenfra Stortinget, fra bransjen og organisasjonene og det offentlige, skulle vi gjerne sett flere stortingspolitikere og fra Miljødirektoratet, sier generalsekretær Endre Solvang i KNBF.
Han får støtte av komiteleder Peter Larsen i Norges Seilforbund (NSF).
– Det handler ikke bare om å få informasjon fra dem, men også å få en dialog. Vi anser slike møter som mulighet for informasjonsoverføring til politikerne, sier Larsen.
Generalsekretæren i KNBF håpet dette møtet skulle bidra til mer åpenhet rundt den nye vrakpantordningen.
Må våkne opp
– Noe av de vi ønsker er jo at den litt lukkede prosessen som har vært i Miljødirektoratet, hvor brukerne etter vårt syn ikke har fått være med nok. Vi ønsket med dette å åpne politikernes øyne og få de litt våkne på hva som skjer, slik at direktoratet ikke får styre prosessen lukket, og alene, sier Solvang.
– Vi mener at brukerne har en rettmessig adgang til å påvirke, og å bli hørt. Det føler vi at de ikke er flinke til. NSF og vi har ikke vært med noe særlig i det lovverket som det legges grunnlaget for nå, legger Solvang til.
Forsøkt siden 1996
Prosjektleder Erik Brauner i bransjeorganiasjonen Norboat har vært med i prosessen med å få til en vrakpantordning helt siden 1996, og har opplevd oppturer og nedturer for det som etter hvert er blitt en fanseak. Han frykter nå at vrakpantordningen som ennå ikke er på plass blir nedprioritert – igjen. Allerede til høsten kan det bli regjeringsskifte etter Stortignsvalget i høst.
– Bransjen har forsøkt lenge, og etter at vi tok ansvar i 1996 er dette blitt dratt inn og ut av politiske skuffer. Det er viktig at vi får dette gjennom nå, og kommer i gang, sier Brauner.