Kommentar:

BÅTVAKT: Ikke det at jeg gleder meg til den årlige båtvakten, men det gir en fornemmelse av barndommens lek som politi og røver. 
(Illustrasjonsfoto: Amund Rich. Løken
BÅTVAKT: Ikke det at jeg gleder meg til den årlige båtvakten, men det gir en fornemmelse av barndommens lek som politi og røver.

Dramatikk på båtvakt

– Båttyven var to meter høy og en meter bred, men jeg lot meg ikke skremme, skriver Hole på skjæret. 

Publisert Sist oppdatert

Kommentar: Båttyven var to meter høy og en meter bred, men jeg lot meg ikke skremme. Dukket for hans svingslag da han skjønte at han var oppdaget. Lynraskt gikk jeg inn i kroppen hans, satte ett ben bak ham og puffet til ham ganske lett. Det var nok til at han mistet balansen og falt bakover. Jeg var over ham som en hauk og holdt ham nede med et brytegrep Jon Rønningen ville ha misunt meg. Min kollega var raskt oppe med mobilen og ringte 110. Ti minutter senere var politiet på plass og tok med seg tjuvradden. En effektiv aksjon helt uten bruk av vold.

Når og hvor dette skjedde? Nja, altså - det har vel ikke skjedd. Men det kunne fort ha hendt. I alle fall hender det litt i fantasien når man får på seg refleksvesten, tar med seg lommelykt og begynner å patruljere havna. Båtvakt!

Ikke det at jeg gleder meg til den årlige båtvakten når TV og potetgull må byttes ut med patruljering på en mørk båthavn. Men det gir en fornemmelse av barndommens lek som politi og røver.

I alle fall hender det litt i fantasien når man får på seg refleksvesten, tar med seg lommelykt og begynner å patruljere havna. Båtvakt!

En bil kommer inn på havna sent på kvelden. Er det noen som skal stjele noe? Eller er det samme mann som var der tidligere på kvelden, men som glemte igjen samboeren? Biler inn på et bevoktet område gir all mulig grunn til å sette i gang spekulasjoner. Det gjør jo også vakten mer interessant.

Nå er det ikke så mange biler som kommer inn på havna lenger. I alle fall ikke biler som ikke har noe der å gjøre. Bommen som senkes klokka 17 sørger for det. Men adkomsten fra havet vil alltid være der. Det er derfor det er litt spennende å se hva som havner i lyskjeglen til lommelykten når vi spaserer ut på bryggene. 

Hei sann, i den båten var det folk! Kriminelle som er i ferd med å klippe av festene på en steindyr Mercury med 350 hester, direkte innsprøytning, indirekte caps lock, overdrive, ryggesensor og dyseovervåkning? Ja, nå har ikke vi så mye greie på motorer, men dyre er de. Og ettertraktede. Men det var bare en pedant som fikse en flekk på en fender.

Midt i all dramatikken kan man snakke med sin vaktkollega om sommerens båtopplevelser. Ja, den sedvanlige samtalen om at båten ikke ble brukt så mye som den skulle. Selge? Nei, neste år skal bruksfrekvensen opp. Akkurat som vi sa på forrige vakt. Så finner vi den positive vrien med at drivstoffutgiftene ble lave. Det gjelder også for dem som egentlig ikke skulle ha særlig mye drivstoffutgifter, seilerne. Men seilene kom ikke så ofte opp i år heller.

Tyvene på årets vakt ble imaginære. Rapporten i vaktprotokollen ble som alle andre år: Stille og rolig.

Men litt spenning greide vi å fantasere oss frem til.