Nattseilas over innlandshav

Göta Kanal munner ut i Vänern i vest, og Sjötorp er siste sluse før man seiler ut på Sveriges største innsjø.

Göta Kanal, Sverige

Vänern er som et lite hav, som ligger 43,8 meter over det virkelige havet. Vi ankom det idylliske sommerferiestedet etter å ha passert 21 sluser nedover Töreboda 91,6 meter over havet.

Selv om trafikken er nokså liten nå i begynnelsen av august, med lite ventetid ved slusene, tar det det tid å passere alle slusene og broene. Først langt utpå ettermiddagen ankom vi Sjötorp, og bestemte oss for å krysse Vänern i løpet av natten for å ligge klare til å starte dagen i Trollhätta Kanal neste morgen. Kursen ble satt sørvestover.

Skipper Børre Petersen og styrmann Jarle Tangen krysser Vänern, som er som et lite hav, som ligger 43,8 meter over det virkelige havet.

Den 63 nautisk mil lange overfarten ble gjort for motor i nesten vindstille og flat sjø. Midt utpå Vänern ser man knapt land på noen sider, men om natten kunne vi se lysene på land, og særlig de store vindturbinene lyste opp i horisonten.

Navigasjonen her er som på kysten hjemme med fyrsektorer og staker som guider deg forbi grunnene om natten. Inn mot Vänersborg var det i overkant mange lys, og litt forvirrende før vi fant bøyeleden innover med grønne bøyer på styrbord og røde på babord.

Vi ankom Vänersborg ved innløpet til Trollhätte Kanal litt før grålysningen ved firetiden om morgenen. Da kom morgenskodden veltende utover sjøen, og gjorde innseilingen både trolsk og krevende.