
Nå kan du sjekke om skjellene er spiselige
Mattilsynet har lagt ned blåskjellappen, og gir nå i stedet varsler på egen nettside. Varslene er nå aktive.
Fra 21.mars er det aktive målinger av blåskjell langs mesteparten av kysten. Alle 33 målestasjoner, unntatt Kragerø, skal ifølge Mattilsynet være operative før påske. Dermed kan du nå sjekke om blåskjellene er spiselige i ditt område.
Det er ikke laget egne varsler for kamskjell og østers, men ifølge Mattilsynet kan blåskjellvarslene brukes som pekepinn også for andre skjellarter.
Hvorfor har dere ikke østersvarsel nå som fjorden kryr av østers?
– Blåskjellvarslet er politisk bestemt, og det er ikke penger og/eller ressurser til et østersvarsel, sier spesialinspektør Merete Hestdal i Mattilsyet til Båtmagasinet.
Vinteren

Sjømat er regnet for å være best om vinteren, men da gir ikke Mattilsynet noe blåskjellvarsel. Hestdal sier at marine algegifter kan forekomme hele året, men på vinteren er det som regel minimalt med algeforekomster. Hun anbefaler folk å sjekke høstens varsel. Om blåskjellene er giftige om høsten, kan giften bli værende i skjellene gjennom hele vinteren.
Virus
Det kan også være virus (som regel novovirus fra kloakk) i vannet om vinteren, så Mattilsynet anbefaler da å varmebehandle skjellene. Giftstoffene kan ikke fjernes fra skjellene verken ved koking, steking eller frysing, men bakterier og virus fjernes ved varmebehandling.
Ved mye nedbør blir det økende avrenning til sjøen og større sjanse for økende mengde virus og bakterier. Nedbør og flomvann fra elver til sjøen, utslipp fra kommunale anlegg og industri, beitedyr, fugleliv og båttrafikk virker inn på mengde virus og bakterier. Virus i vannmassene brytes raskere ned om sommeren når det er varmere i sjøen, og derfor er risikoen høyere midtvinters.

Rå skjell
– For Østers, som oftest konsumeres rå og ikke varmebehandles, er risikoen for å bli syk av virus større enn for varmebehandlede skjell. For kommersiell drift har vi krevd at østersprodusentene tar ut prøver for analyse av norovirus i vinterhalvåret. Østersprodusentene renser også skjellene med renset rent sjøvann i flere uker før omsetning for å fjerne mest mulig av eventuelle virus, sier Hestdal til Båtmagasinet.
Kamskjell som lever på dypere dyp og langt fra folk har en langt mindre risiko for innhold av virus og bakterier, opplyser hun.
Utstyr til sanking
Å sanke skjell er lettvint matauke. Skjellene vokser i fjær, og på lavvann kan du plukke østers og blåskjell langs mesteparten av kysten. Høye støvler og arbeidshansker kan anbefales, da særlig skjellene kan være skarpe. En rake kan gjøre det enklere å nå skjellene som ligger lenger ut fra stranda, og en hammer kan være praktisk for å løsne særlig østers fra steinbunn. En pøs (bøtte) er lurt å putte skjellene i.