ERA var i sin tid eiet av prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzen. ERA står for Erling og Ragnhild.
IOD: «Era« var i sin tid eiet av prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzen. ERA er samtidig monogrammet til Erling og Ragnhild.

Kongelig bryllupsgave til prinsessens båt

Les alt om den kongelige bryllupsgaven til prinsessens båt. 

Publisert Sist oppdatert
ERA (nærmest) for fulle seil under regatta i Risør.
ERA (nærmest) for fulle seil under regatta i Risør.

Kort tid etter Erling Lorentzens død kom hans sekretær ens ærend til den nye eieren av prinsessens båt «ERA» for å overrekke en helt spesiell gave til denne båten. En bryllupsgave fra dengang prinsesse Ragnhild giftet seg med Erling Lorentzen i 1953.

– Jeg snakket med Erling Lorentzen, og vi avtalte at han skulle komme på besøk og få se båten etter at den var ferdig restaurert forteller Knut Hallan, som i dag er den lykkelige eier av denne praktfulle båten som i sin tid ble konstruert og bygget av legendariske Bjarne Aas.

– En uke etterpå døde Lorentzen, forteller Hallan.

«ERA» er en IOD, som er en forkortelse for International One Design. Den klassiske treseileren er 33 fot lang, og har et seilareal på nesten 40 kvadratmeter. 

Den unike båtgaven

Det var derfor sekretæren til Lorentzen, Randi Færden, som kom for å overrekke den unike gaven. Den bestod av en flaske, seks pjolterglass og seks drammeglass. Flasken inneholdt akevitt, Gammel Oppland, og var fra bryllupet til prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzen fra 1953! Historien forteller at flaskens innhold dengang ble tappet fra et helt spesielt eikefat med akevitt som hadde lagt på fatet i 40 år! Flaskens innhold er således i dag 111 år gammelt.

Sekretæren hadde med beskjed om at dersom flaskens innhold falt i smak. så kunne det vanke en flaske til av samme slaget når den første er oppdrukket. Flaskens innhold var ikke rørt.

– Som skipsreder foretrakk han nok heller å servere Linjeakevitten i bryllupet, sier Hallan. De var litt jålete vet du. Linjakkevitten hadde jo vært med på skip rundt ekvator.

INNHOLDET i denne flasken er 111 år gammelt.
INNHOLDET i denne flasken er 111 år gammelt, og ble tappet fra et 40 år gammelt eikefat i anledning bryllupet til prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzen i 1953.

Leserne inviteres med for å løse et mysterium 

Pjolterglassene er forsynt med brudeparets monogram ERA. Rundt glassene er det også gravert inn noter! Rolf Møll Nilsen i Soon seilforening kan noter. Han var også så sporty å synge notene fra prinsesseglassene for våre lesere, men nå er spørsmålet fra hvilken sang er disse notene hentet?

Er det noen som kan høre hvilken sang det er fra? Eller som kjenner historien bak notene på glasset?

Sannsynligvis er notene fra en kjent slagermelodi i 1953. Vi inviterer leserne med på å løse mysteriet! Skriv gjerne til oss hvis du har et forslag til løsning.

GLASSNOTER Fra hvilken sang er notene på glassene? Har du et forslag så skriv gjerne til oss.
GLASSNOTER Fra hvilken sang er notene på glassene? Har du et forslag så skriv gjerne til oss.
ALLE KVINNER Prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzens forlovelse prydet forsiden i 1953
ALLE KVINNER Prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzens forlovelse prydet forsiden i 1953

Gammelt magasin dukket plutselig opp

Kort tid etter at alt dette skjedde så dukket det plutselig opp et gammelt magasin på et loppemarked i nærheten.

– Det var min kjære venninne Bente som fant det, forteller Knut. Magasinet var Alle Kvinner. Hele forsiden var prydet av forlovelsen mellom prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzen! Magasient har nå fått sin faste plass ombord i båten «ERA». Og blir tatt godt vare på i eget vanntett plastomslag. 

LES OGSÅ: