Kommentar: Hole på skjæret
Båtlivet under vann
Høsten er tid for å fjerne groe på båten. Oslofjorden er kanskje ikke død likevel?
Er Oslofjorden død? Vi har våre mistanker om at det ikke stemmer helt. Det etter en skjell-settende opplevelse.
I vår barndom svømte vi med dykkermaske på Sarbuvollen på Høvik og fikk med oss livet under vann. Så vidt jeg kan huske var vi på vårt dristigste kanskje nede på en hel meter og observerte sjøstjerner, småkrabber og tomflasker. De aller dristigste blant oss dykket kanskje helt til halvannen meter, og da kunne det også dukke opp et rustens sykkelhjul. Det ga grobunn for ville spekulasjoner. Lå syklisten litt lenger ut?
Man kan kanskje si at denne bakgrunnen er litt for tynn til å utfordre marinbiologer som påstår at Oslofjorden er død. Og enda dødere blir den vel etter de kraftige regnskyllene som har begynt å hjemsøke oss. Da renner det like mange liter kloakk rett ut i fjorden som det småbåtflåten tømte ut i løpet av en tiårsperiode - før det epokegjørende tømmeforbudet kom i sommer.
Men fjorden er ikke død! Det merket vi da trucken på Blommenholm løftet M/S Fleksnes opp av vannet i september.»
Men fjorden er ikke død! Det merket vi da trucken på Blommenholm løftet M/S Fleksnes opp av vannet i september. Alt under vann var dekket av et tykt lag med skjell. Ja, tykkere enn vi noen gang har opplevd. Det kan kanskje ha sammenheng med at det ble 31-0 til hytta da julidagene skulle fordeles mellom de to godene man råder over. Ja, skjellaget var så tykt at mannen med høytrykkspyleren ville ha ekstra betalt. Han holdt på så lenge at vi tipper at turgåerne ved Aurevann kunne se vannstanden synke. Aurevann er altså en av Bærums drikkevannskilder, må vite.
Skjell er levende organismer, selv om det er døden å få båten dekket av dem. Men hvorfor ikke nyttiggjøre oss disse skjellene? Du har sikkert sett turister i utlandet sitte med føttene i en balje vann, og så kommer det fisk og napper til seg døde hudceller. Fish spa, som de kaller det. Kan vi ikke med litt bruk av KI lære opp småfisken til å nappe skjell av båten? Eller rett og slett lage fiskeslaget skjellnappere?
Og når skjellnapperne har fått en viss størrelse, kommer det torsk, sei, hyse og lutefisk snusende. Så spiser de skjellsnapperne, og så er fjordens sirkulasjon i gang igjen. Det er jo så enkelt at det er rent underlig at ingen har tenkt på det tidligere.
Men så er det jo ikke så mange som fikk sitt marinbiologiske grunnkurs på Sarbuvollen i 1960-årene.