Kommentar: Skråblikk fra «Proud Mary»
Å utforske nye steder
Noe av det fineste med å være i båt er alle de nye stedene vi kommer til. Vi legger planer for hvor vi skal dra, men ender ikke alltid opp der vi har tenkt.
Plutselig har vi oppdaget et nytt sted som vi vil utforske, og så blir det en ny opplevelse. De siste årene har vi blitt enda flinkere til å reise til steder vi ikke har vært før, og det er spennende.
Det er så utrolig mange fine steder, alltid en ny fantastisk utsikt å hvile blikket på. Da vi kjøpte denne båten ble vi enige om å bli enda flinkere til å utforske de stedene som vi besøker. Så vi leser oss opp om plassen vi kommer til, og sjekker hva slags turmuligheter som finnes. For meg har det betydd masse! Vi opplever mye mer, vi ser mye mer og vi får beveget oss mye mer. Jeg lærer nye ting om stedene vi er på, og dermed husker jeg turene bedre også.
Trenger ikke dra så langt
Mange båtfolk reiser nok mye lengre og på mer strabasiøse ferder enn det vi gjør, men man trenger ikke dra så langt for å oppleve nye ting. Siden vi bor på Østlandet, er vi mest kjent i vår egen landsdel. Med nye «reisebriller» på opplever vi nå nye ting på steder vi har besøkt jevnlig. Ta for eksempel Håøya i Porsgrunn, eller Paradisbukta som mange kaller stedet. Her har vi vært utrolig mange ganger, ikke minst da ungene var små og vi alltid fant plasser der det var bademuligheter fra land. Først for to år siden fant vi stien opp til Storefjell, som ligger på bare 141 m.o.h. Men du verden for en utsikt det er! Her kan du se både mot Helgeroa og Mølen i Vestfold, og til Jomfruland og Stråholmen i Telemark. Jeg fikk et helt nytt perspektiv på stedet, og på avstander mellom de ulike landemerkene.
Med tursko i Lillesand
I Lillesand tok vi også på oss tursko og sekk og gikk ut for å utforske. Vi fant fort Springvannsheia, og oppdaget et nydelig og fredfullt turområde. Springvannsheia ligger på en høyde midt i Lillesand sentrum, og har en storslagen utsikt over byen og skjærgården. Vi ruslet rundt på fine stier og rundt idylliske vann, og denne sommeren skal vi garantert utforske mer av området. Risør har vært på reiseruta hvert år, men byen ble mye mer interessant etter at vi leste mer om Risørs historie. Risør er en av Sørlandets eldste byer, og alle som kommer sjøveien legger merke til den hvite flekken som ligger på en fjellknaus. Flekken har vært hvitkalket helt siden 1641, og gjør berget til et av Sørlandets eldste seilmerker. Den hvite flekken er synlig 12 nautiske mil fra land. Ifølge Visit Sørlandet hadde Risør Norges fjerde største eksporthavn rundt år 1800, og på det meste lå det 52 skips- og båtbyggerier her. Helt utrolig. Risør blir kalt Trehusbyen, og det å rusle rundt og se på hager og hus er flott.
Ronja Røverdatters rike
Et sted som brant seg fast i minnet i fjor var Fjällbacka i Sverige. Som så mange andre fant vi stien opp til Vetteberget og Kungsklyftan, for det har vært hevdet at deler av den originale filmen om Ronja Røverdatter ble spilt inn her. Det er scenene der Ronja og Birk hopper over Helvetesgapet fra den ene siden av kløften til den andre. Hoppescenene ble visst egentlig filmet på et hustak utenfor Stockholm, men slike smådetaljer ønsket vi ikke å bry oss om. Scener der røverne går igjennom en kløft, ble i alle fall spilt inn i her i Kungsklyftan. Og Fjällbacka kan også skilte med andre store stjerner som Ingrid Bergman og Camilla Läckberg. Alle steder har sin historie, og med litt kunnskap om tidligere tider er det lettere å forstå nåtiden. Vi koser oss fremdeles masse i båten, vi nyter livet i havna, på brygger og restauranter. Men utstyrt med gode sko og litt nysgjerrighet har våre båtturer fått nytt innhold.